Digterruten Frank Jæger Land


 

I Naturpark Mølleåen kan du støde på tre imponerende kunstværker, der henter inspiration fra Frank Jægers magiske hverdagshistorier.

De tre landartværker, der udelukkende er skabt af naturens materialer, fletter sig ind i kultur- og naturlandskabet. Du kan langs ruten møde Snedkeren ved Bastrup Sø, Enhjørningen i Ganløse Eged, og Baronen ved Buresø. 

I 1951 udgav Frank Jæger (1926-1977) novellesamlingen ’Hverdagshistorier’, som udspiller sig forskellige steder i Nordsjælland, herunder i naturen i Naturpark Mølleåen, hvor Frank Jæger havde sin daglige gang. Novellerne udfolder et eventyr-univers i velkendte geografiske rammer, hvor enhjørninger, hekse,og trolde optræder side om side med tilsyneladende virkelige personer.

Ruten
Du kan besøge ru
ten og værkerne i vilkårlig rækkefølge. Du kan også vælge at følge en 6.3 km rute, der tager dig forbi alle tre værker. Se et kort over ruten og læs om værkerne i denne folder om Frank Jæger land

Værket "Snedkeren"
Find værket nord for Bastrup Sø, tæt på Bastruptårnet. Snedker Svante er samfundets syndebuk og prygelknabe. Og det viser sig, at uden ham i byen falder folk i fordærv og undergang. Han bygger sig en luft gondol som henleder tankerne til Noahs ark. På værket ses Snedker Svante kiggende ud af vinduet i stævnen. På rælingen sidder en due med en olivengren i næbbet, og spejder efter land
.

Værket "Enhjørningen"
Find værket i Ganløse Eged. Historien omhandler forårets komme og om en magisk forløsning, hvor kun en jomfru kan tæmme enhjørningen. Det er en sælsom og sensuel fortælling med en beskrivelse af dualitet mellem jomfruen som det feminine og enhjørningehornet som det maskuline. Værket er ca. 4 meter højt og udelukkende udført med motorsav.

Værket "Baronen"
Find værket ved Buresø Badested. Historien handler om Baronen der er en rigmand, som holder af rigdomme og akkumulerer alt hvad han kan. Dragen, som flytter ind på det kunstige bjerg, er modsat Baronen frimodig og nærmest kærlig, på trods af at det er en drage med alt, hvad det betyder. Baronen er uformet som siddende på ryggen af dragen. Skulpturen er ca 5 meter lang og står på bakken ved Buresø og skuer ud over søen. Dragen og Baronen er udformet af udelukkende med motorsav.

Hør historierne
Til hver af værkerne hører en af Frank Jægers historier, oplæst af skuespilleren Nis Bank-Mikkelsen. Hør historien på Danske Digterruter eller på Egedals projektside.

Baggrund om projektet
Frank Jæger Land er del af Danske Digterruter. Projektet er skabt i et samarbejde mellem Egedal Kulturelt Samråd, Egedal Kommune, Naturstyrelsen og Frank Jægers arvinger. De tre landart-værker, Snedkeren, Enhjørningen og Baronen, er skabt af Søren Brynjolf og Henrik Dyreborg Wagner og støttet af Egedal Kommunes Kunstråd, Udlodningsmidler til Friluftsliv og Brødrene Hartmanns Fond.