Tag på efterårs-eventyr i Naturpark Mølleåen

Efterårsferien er lige om hjørnet og naturen stråler i grønne, gule, røde og brune farver. Tag selv på tur eller tag familie eller venner under armen og kom ud i naturen. Her kommer nogle forslag til nogle af de mange aktiviteter som I nemt kan begive jer ud i i den efterårsgyldne Naturpark Mølleåen:

  1. Gå på jagt efter sæsonens vilde råvarer

Det er sæson for at trække udenfor og plukke efterårets vilde råvarer. En sanketur er en oplagt og hyggelig efterårsaktivitet, hvor du kan gå på jagt efter vilde urter, bær, frugt og svampe.

Ude i Naturpark Mølleåen kan du lige nu finde f.eks. havtorn, hyben og peberrod, som kan give masser af velsmag til efterårets retter. Hvis du har lidt erfaring med vilde svampe, så er der også både tragtkantareller og Karl Johan-svampe.

Især kan du flere steder finde de orange-gyldne bær fra havtorn. De er sunde og rige på c-vitamin og kaldes derfor også for ”nordens citron”. Havtorn er en ekstremt nøjsom plante, der kan leve på sandet næringsfattig jord og kan også klare hård blæst – blot kræver den rigtig meget lys. Den er nem at genkende, og hvis du gerne vil give dig i kast med at bruge de gyldne bær i køkkenet er der flere muligheder. Et nemt forslag, som kan vække glæde i hele familien, er en lækker havtorn-sodavand – eller havtorn-sirup, der f.eks. kan bruges til sorbet eller kage. Den kan du finde en opskrift på her: https://vildmad.dk/dk/opskrifter/havtorn-ale

Hjælp og inspiration på din telefon: Den gratis app ”Vild Mad” er et værktøj der gør det nemt at gå på opdagelse i den spiselige natur. Du kan bruge appen i hele Danmark, og med den i hånden kan du finde oversigt over hvilke råvarer der er i sæson lige nu; hvordan du genkender dem; og forslag til opskrifter med naturens lækre råvarer, udviklet af nogle af verdens bedste råvarer.

Naturpark Mølleåen har et samarbejde med ”Vild Mad” og derfor kan du inde i appen også finde en beskrivelse af naturparken og forslag til forskellige vandreture i naturparken. Du kan læse mere om Vild Mad og Vild Mad-appen her: https://vildmad.dk/dk

Husk: Når du sanker vilde bær og urter er det vigtigt, at du er helt sikker på hvad du står med i hånden – spis aldrig noget du ikke ved hvad er! Tag helst kun nogle af bladene/bærrene så planten kan overleve og formere sig fremover, og fjern ikke en hel bestand af en given plante/svamp. Du må sanke så meget som du kan have i en bærepose. I offentligt ejede skove må du som hovedregel indsamle overalt i skoven, mens du i private skove kun må tage det med, du kan nå fra vej og sti.

2. Leg og bevægelse i efterårsnaturen

Naturpark Mølleåen er kendt for sit bakkede istidslandskab. Også inde i skovene er der mange skråninger og bakker. Det er en sjov og udfordrende aktivitet for både korte og lange ben at bestige et ”bjerg” inde i skoven – og det vil sjældent være nødvendigt at bevæge sig langt væk fra der hvor I måske har base.

For at få pulsen lidt op i efterårskulden kan I finde et bjerg eller en bakke, som alle har kræfter til at gå op ad. Hvis det er for nemt for familiens store børn, er der mange udfordringer som kan gøre det sjovt og give dem sved på banden. I kan nemlig prøve at give hinanden forskellige udfordringer på den bakke i vælger, f.eks.:

• Gå op og løbe ned; kravle op eller ned; gå baglæns ned eller op, osv.
• Tril en bold ned, løb efter, og forsøg at fange den, før den ligger stille.
• Hop fra bakken ned i en stor bunke blade.
• Sæt jer på toppen og nyd den flotte udsigt: Hvad kan man se? Hvor langt?
• Sæt fokus på tid: Hvor hurtigt kan du komme op? Hvad er langsomst – at kravle eller at løbe?

Derudover har Naturpark Mølleåen som del af projektet ”Naturen i Børnehøjde” og ”Spring Ud i Naturparken” samlet en masse forslag til leg og bevægelse i naturparken, som du kan finde her: https://npmaa.dk/boernehoejde/spring-ud-i-naturen-2/

3. Kreativ med efterårets materialer

Om efteråret er skovbunden fyldt med både kastanjer og grankogler. Der kan bruges mange timer på først at samle kastanjer og kogler, og dernæst forvandle dem til sjove væsener. Måske I allerede har prøvet at lave massevis af kastanjedyr – og så er det måske tid til at gå i gang med kogletrolde?

For at lave kogletrolde skal I bruge ståltråd, kraftig lim, og “øjne”, som kan købes i hobbyforretninger. I skoven kan I samle naturmaterialer til jeres trolde: Mos, kogler, pinde, agern, fyrsvampe og bark giver troldene et livagtigt og mystisk udseende. I kan give troldene sjove personlige udtryk, f.eks. med store øjne, horn i panden, eller lange næser, og bruge det til at fortælle hinanden sjove historier om troldenes liv.

Kogletrold fra “De Grønne Spirer”