Turisme

Naturparken er perfekt til cykelturisme på grund af de mange grusstier og småveje med let adgang fra S-stationerne. Især Farum Station ligger få hundrede meter fra Naturparken, men også fra Ølstykke og Egedal stationer kommer man hurtigt ud i naturen. Man kan medbringe cykel gratis i S-togene, og der ligger cykelforretninger nær Ølstykke og Farum Station, hvor der kan lejes cykler.

For cyklister, som kommer fra København, er der tilrettelagt en rute fra Farum til Ølstykke Station på 20 kilometer, så man kan køre ud den ene vej og hjem den anden med S-toget. Denne rute, som kommer forbi mange af naturparkens største attraktioner og forskellige landskabstyper, er beskrevet som Tur 1 i turguiden. Turene i turguiden er grusstier beregnet til almindelige dæk og gående. Cykelrytterne benytter asfaltvejene.
Det tiltrækkende ved Naturparken er det storslåede og kuperede landskab, hvilket har gjort den til et eldorado for cykelryttere på vejene og mountainbikes i skovene – almindelige cyklister vil nok hellere trække enkelte steder og i stedet nyde udsigten. Der skal derfor beregnes god tid til turen, som også har en del attraktive hvilesteder.
Turen vil muligvis kunne tiltrække udenlandske turister, da cykelturisme efterhånden er i høj kurs. [Der skal dog først udarbejdes materiale på engelsk – og der forventes også udarbejdet en folder på denne rute].

Bronzealderhøjen Ryethøj ved gletsjerporten mod Oremosedalen ligger på Tur 3 – få hundrede meter fra Tur 2 rundt om Farum Sø. Højdedragets markante karakter har siden oldtiden tiltrukket folk på magisk vis. Selv vores højest betalte og verdenskendte maler, Vilhelm Hammershøj, malede i 1895 2 af sine landskabsmalerier ved “Ryet ved Farum Sø” (se også Tur 3). Fåreindhegningen var indtil for 10 år siden træbevokset som på maleriet til højre: